Sofia24.bg ще ви разкаже днес за една подправка, която действа прочистващо

...
Sofia24.bg ще ви разкаже днес за една подправка, която действа прочистващо
Коментари Харесай

Тази билка е полезна за храносмилането, сърцето и кожата

Sofia24.bg ще ви опише през днешния ден за една фалшификация, която действа прочистващо и е доста потребна за човешкия организъм. Тя се назовава див керевиз, само че е известна още и като кервел. Вкусът и е сходен на магданоза и анасона. Растението също по този начин е включено в листата на лечебните растения според Закона за лечебните растения. Познат е на хората още от древността. 

Използва се като кореноплоден зарзават и като билка. С него се подправят птиче месо, някои морски дарове и млади зеленчуци. Див керевиз се прибавя за овкусяване на оцет от бяло вино и като поръска на сирена. Дивият керевиз придава страховит усет на омлетите и на другите типове киш. 

Етеричното маслено растение е публикувано в Югоизточна Европа и Западна Азия. В България се среща в цялата страна, само че най-много в Родопите и Централна Стара планина до 1100 метра надморска височина. Предпочита хладни сенчести места.

Ползва се като билка, само че не трябва да се бере от неопитни билкари, тъй като може да се сбърка с отровния бучиниш (Conium maculatum) или с дивия магданоз, синоним на лъскавче (Aethusa cynapium), който също е отровен.

Някои готвачи го назовават " магданоз на гастронома “, а прочут и като френски магданоз. Съставка е на френската фалшификация " тънък ерб “ (fines herbes), която съдържа още магданоз, естрагон и див лук (резанец, чайвз). В ястията се поставя най-после, тъй като при топлинна обработка се губят вкусовите му качества.

В обичайна българска кухня се употребява леко посърнал като салата или туршия. Комбинация от глухарче, кервел и кресон е извънредно потребна за укрепване на организма през зимата, когато неналичието на витамини е най-силна. Както огромна част от лечебните растения, по този начин и кервелът е потребен при мързеливи вътрешности. Когато е подготвен на чай може да се употребява за навлажняване на очите.

Листата му съдържат калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк, както и витамините А, С и от група В. Дивият керевиз съдържа и разнообразни антиоксиданти, в това число флавоноиди, кумарини и потребния евгенол. Като билка и смес оказва помощ за по-добро храносмилане. Полезен е за кожата, а също по този начин усъвършенства сърдечното здраве. Използва се и при високо кръвно налягане.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР